Спорт

Надал: Контузиите не ми позволяват да живея спокойно, трудно ми е да слизам по стълбите на собствената си къща

От Euronews България Euronews България
Nadal Hip Surgery Tennis AP Снимка: AP

Носителят на 22 титли от Големия шлем Рафаел Надал заяви, че контузиите и множеството операции, на които се е подложил, не му позволяват да води спокоен начин на живот. 

"Живея ли без болка? Не, имам проблеми с крака, понякога ме боли много и не ми позволява да живея спокойно. Понякога ми е трудно да слизам по стълбите в собствената си къща", разказа Рафа Надал в интервю за Movistar.

Легендарният испанец, който не е играл в официален мач от Australian Open в началото на годината, призна, че все още не е възстановен от травмите и интервенциите, през които премина, но въпреки това се надява да се върне в тениса догодина. Той добави, че не живее в илюзия, че може да печели титли от Големия шлем отново, но все пак иска да е конкурентен, когато се завърне в игра. 

"Не се надявам, че мога да печеля титли от Големия шлем, далеч съм от това заради възрастта и физическите проблеми. Трудно е да очакваш такива неща, но ще видим как ще съм.", добави Надал.

"Матадора" отново заговори за отказването си от тениса, като повтори, че следващата година ще е последната му като тенисист, но все пак остави възможност да продължи и повече, ако състоянието му позволява. 

"Казах, че 2024 ще е последната ми година, и все още смятам така, но не мога да го потвърдя 100%. Има голям шанс да е така, защото познавам тялото си. Зависи обаче в какво състояние ще съм - ако не съм се възстановил напълно, е едно, ако мога да играя на ниво, което ме вълнува, е друго. Надявам се до средата на ноември да знам как съм физически.", заяви Рафа.

Надал държеше рекорда за най-много титли в Големия шлем с 22 трофея, но през този сезон Новак Джокович го изпревари и вече е с 24, след като спечели Australian Open, "Ролан Гарос" и US Open. 

"Не чувствам нищо, когато виждам как Джокович печели. Не се дразня, че някой ме е изпреварил. Смятам, че съм направил всичко възможно да постигна това, което съм направил. Мисля, че за Джокович щеше да е по-разочароващо да не стигне до рекорда и точно заради това той успя.", добави още 38-годишният испанец. 

В заключение Рафа заяви, че има много проекти извън тениса и не се притеснява от края на кариерата си. Тенисистът не изключи възможността и един ден да се опита да стане президент на футболния Реал (Мадрид).