Свят

Азербайджан обяви, че започва "антитерористични" операции в Нагорни Карабах (Обновена)

От Габриела Беличовска Габриела Беличовска Журналист

Военните в Азербайджан обявиха "антитерористични" операции в спорния регион Нагорни Карабах, който е част от територията на страната, но е населен с близо 120 хил. арменци.

Азерските власти твърдят, че използват високоточни оръжия за операцията, а нейната цел е - цитирам - "да ограничи мащабни провокации" в региона, след като арменските сили системно атакували позиции на армията на Азербайджан.

От страната твърдят, че обстрелват само военни цели и са създали хуманитарни коридори за евакуация на цивилни, включително през Лачинския коридор, който води към Армения. На кадри в социалните мрежи се чуват сирени за въздушна тревога и взривове в главния град на Нагорни Карабах, Степанакерт.

Междувременно в Ереван се проведоха протести срещу властта. Премиерът на Армения отрече страната да напада азерски сили и обвини Баку, че целта на операцията е "етническо прочистване" на региона от арменци. Властите в Нагорни Карабах твърдят за жертви и ранени.

Не бива да позволяваме на чуждестранни и местни сили да атакуват държавността на Армения. Има призиви от различни страни за преврат в страната.

Никол Пашинян, министър-председател на Армения

Реакция дойде и от Русия, която участва в споразумението за спиране на огъня в Нагорни Карабах през 2020 година и разположи 2000 миротворци. От Москва отново призоваха двете страни да се придържат към него.

Руските мироопазващи сили продължават да изпълняват задачите си. Сигурността на нашите миротворци ще бъде безусловно гарантирана от всички страни. Командването на руските мироопазващи сили е в постоянен контакт с представители на арменците от Карабах и азербайджанските власти.

Мария Захарова, говорител на министерството на външните работи на Русия

След разпадането на Съветския съюз споровете между Армения и Азербайджан за контрола над региона не спират. До ескалацията тази седмица се стигна, след като Баку обвини "незаконни арменски въоръжени групи" за убийството на военни и цивилни.