Цвят

Успешна реколта за бургундските лозя - запазената марка на Франция

От Елеонора Христозова Елеонора Христозова Журналист

Есента е време за прибиране на реколтата на едни от най-известните лозя в Бургундия, от които се прави и прочутото френско бургундско вино.   

Районът е най-популярния не само във Франция, но и по света със своите 150-километрови бургундски лозя. Берачите вече са дошли в „Château de Pommard“, най-голямото оградено лозе в Бургундия, за да оберат гроздето от сорта Пино Ноар. Разказват, че е истинско състезание с времето и атмосферните условия, за да се откъсне то от лозята и да се отнесе във винарната, преди да се развали.

Решението кога точно да се събере реколтата изисква прецизност. Ако берете твърде рано, гроздето ще бъде много кисело, ако берете твърде късно, плодовете ще загниват или захарите ще са се развили прекалено много. Въпреки сухата пролет и летните дъждове, реколтата тази година е добра.

"Очакваме да имаме между 4 и 5 тона грозде от хектар, което е много добре. Така че тази година имаме повече работа, отколкото предишната, но сме доволни от това. По отношение на бутилките, би трябвало да станат около 120 000", посочи Жан-Реми Фрей, управител на шатото с лозя.

Не всяка година може да бъде добра за виното - през 2021 г. пролетни слани и лошото време попариха бургундските лозя, които дадоха разочароващо ниски добиви. Това е един от най-престижните винарски райони във Франция. Работната сила е определено международна – от Италия, дори  Камерун и Коста Рика. Тук има контингент от Камерун, някои от които правят първата си реколта в живота. Берачите знаят, че това са интензивни две седмици работа от сутрин до вечер на полето, навеждане, рязане и носене на товари с грозде.

"Идваш тук и знаеш, че трябва да работиш усилено. Така че каквото и да трябва да правиш, то е тежко, защото има две седмици, в които физическата работа е на високо ниво. Но преди да дойдем тук, ние знаехме какво да очакваме", каза Матео Балди, бегач от Италия.

Други са тук заради любовта си към виното. Гроздето от 17-те хектара на лозето отиват в близката винарна. Листата и дръжките се отстраняват, а плодовете се смачкват на сок, от който започва производството на вино. След това остава само малко търпение, преди плодовете да се превърнат в деликатна чаша червено вино. Това е едно от най-престижните лозя в региона, като някои реколти се продават за стотици долари за бутилка. През 2019 г. то е сертифицирано като биологично, а през 2021 г. - като биодинамично. Това означава, че гроздето се отглежда като част от естествена екосистема без изкуствени торове, а главният винопроизводител Пол Негрери не включва добавки, когато прави виното в огромните си стоманени резервоари.

Най-скъпото вино в света също е бургундско, със средна цена за бутилка от 12 000 евро