Свят

Николай Кобляков: Целта на Путин е да възстанови Съветския съюз и да има отново България като свой сателит

От Димитър Петров Димитър Петров Редактор
Nikolai Koblyanov Николай Кобляков Снимка: FB/Nikolay Koblyakov

Руският активист Николай Кобляков стана популярен в България преди 8 години, когато беше задържан по искане на Русия и прекара месеци наред под домашен арест в София. След серия от протести и съдебни дела Кобляков беше освободен и оттогава живее в Париж. Кобляков даде специално интервю за Euronews Bulgaria.

Аз съм убеден, че България стана по-европейска държава през последните 8 години, но знам и че голяма част от хората, които вземат решенията в Русия, третират страната ви като едно от най-слабите звена в Европа. Не най-слабата, защото това без съмнение е Унгария, но България остава една от страните с най-силно руско влияние в Европейския съюз.

Николай Кобляков, активист

„В момента е много важно всички да изразим подкрепата си за Украйна. И най-важното, върху което трябва да се концентрираме сега, е войната да свърши възможно най-бързо и то с победа за Украйна. Владимир Путин отдавна възприема себе си като значима историческа фигура, не просто като президент на Руската федерация. И всъщност той разкри каква е неговата истинска цел – да възстанови Съветския съюз и да има България отново като свой сателит. Така че опасността е голяма за всички европейски страни”, каза Кобляков.

Вижте целия разговор във видеото.