Свят

75 000 души излязоха на протест в Ню Йорк срещу използването на изкопаеми горива

От Тодор Драганов Тодор Драганов Международен редактор

Десетки хиляди демонстранти излязоха по улиците в центъра на Манхатън в Ню Йорк по време на Марша за прекратяване на използването на изкопаеми горива. Демонстрантите призоваха президента на Съединените щати Джо Байдън да предприеме действия за постепенно прекратяване на използването на изкопаеми горива и за справяне с екологичните проблеми.

Протестът идва в момент, когато световните лидери се събират в Ню Йорк за Общото събрание на ООН, три дни преди срещата на върха на ООН за промените в областта на климата. Според организаторите в шествието са участвали 75 000 души.

"Не можем да ядем въглища. Не можем да пием петрол. И не можем да инвестираме в нови изкопаеми горива. Това са въглища, нефт и газ", каза Ванеса Накате активист.

Демонстрацията е част от глобална вълна протести, насочени към прекратяване на ерата на зависимост от изкопаеми горива. Това се случва след рекордните горещини през лятото по целия свят. Америка е най-големият производител и потребител на нефт и газ в света. Според независими проучвания почти една трета от планираните сондажи за нефт и газ от сега до 2050 г. са дело на американски интереси.

момента Съединените щати продължават да одобряват рекорден брой договори за добиване на изкопаеми горива. И ние трябва да изпратим послание, точно тук, днес, точно сега, че това трябва да спре", заяви Александрия Окасио-Кортес, конгресмен.

Протести срещу промените в климата имаше и в Германия. Активисти напръскаха с оранжева боя Бранденбургската врата в Берлин, за да призоват германското правителство да предприеме по-спешни действия срещу изменението на климата. Приоритетите на протестиращите са да накарат Германия да спре да използва всички изкопаеми горива до 2030 г. и да предприеме краткосрочни мерки, включително въвеждане на общо ограничение на скоростта от 100 км/ч по магистралите, за по-бързо намаляване на вредните емисии.