Политика

Съветникът на Кирил Вътев: Подадох оставка от лоялност към зърнопроизводителите

От Ани Балджиян Ани Балджиян Водещ

Лоялност към зърнопоизводителите е причината съветникът на министъра на земеделието Илия Проданов да напусне поста си. Това каза той в „Добро утро, Европа“. По думите му, няма как да излезе на протест в подкрепа на бранша и в същото време да е част от екипа на правителството. Проданов е категоричен, че протестите на зърнопроизводителите не са политически.



Ето какво още каза той:

Според мен излишно се измества фокусът върху министъра на земеделието за решение, което въобще не е взето от него. Не мисля, че вината за ситуацията е у министъра.

Националната асоциация на зърнопроизводителите към момента не е поискала оставката на министъра. За нас е важно да се изпълнят исканията. Дано да не влизаме в хипотезата да не бъдат изпълнени. Надяваме се да се намери решение.

За жалост нямам яхта, не познавам и зърнопроизводители с яхта. В България наистина има няколко големи стопанства, които се набиват на очи. Но те не са част нито от протеста, нито в момента са засегнати техните интереси. Дали има или няма забрана (за внос на зърно от Украйна – бел. ред) – тези големи стопанства не може да бъдат съборени по този начин.

Категоричен съм, че протестите ни не са политически. Никога на сме целяли сваляне на правителството. Ние не искаме оставки а да се изпълнят исканията ни. Бяхме толерантни една година с Украйна Искаме пет неща и едно от тях е да се въведе национална забрана, както и в други страни, докато не се изчисти механизма за внос на украинско зърно.

 

Цялото интервю вижте във идеото.