Политика

Денков за зърнопроизводителите: Оставаме отворени за диалог, но няма да се извинявам на получилите лъвския пай

От Софи Цветкова Софи Цветкова Репортер

Правителството никога не е отказвало диалог със земеделския сектор, още не 25 юли се срещнах с представителки на 35 организации. На тази среща с малки изключения всички присъстващи организации подкрепиха отпадането на ограниченията за Украйна. Това каза на брифинг в Министерския съвет премиерът Николай Денков. Представители на сега протестиращите участваха в срещи, които бяха организирани от министър Вътев, посочи Денков. Същите организации участват и в работните групи по стратегическия план в земеделието и са в постоянен контакт с министъра, каза още той.

Основният проблем на протестиращите вече е решен, а решението се намира в споразумението, което беше от подписано между ЕК и Украйна. Два пъти говорих с министър-председателя на Украйна, неговата държава пое ангажимент да наложи ограничения на определени стоки, така че да не се наводни пазара, отбеляза Денков. От нас се очаква кои стоки и какви количества да приемем, правителството иска да обсъди това с организациите. Затова поканихме тях за разговор, да обясним смисъла на споразумението. Вместо да се отзоват, те заплашиха с блокади. Въпреки това оставаме с протегната ръка, ако те са готови за конструктивен разговор, категоричен е премиерът.

 В България не са се допускали стоки, които не съответстват на стандартите, ще има стриктни проверки на внесените продукти от Украйна.

Кабинетът вече започна промяна на методиката, по която се разпределят субсидиите. Тази мярка с цел да се подпомогнат българските земеделци, но може би това ще е една от причините, поради които някои от протестиращите ще излязат утре, допусна Денков.

Аз уважавам труда на всички земеделци и производители и съм готов да работя с всеки един от тях. Но има други, тези, които получават лъвския пай и с помощи от ЕС си построиха вили, купиха си яхти. Голяма част от тези хора са в сърцето на протеста.

Николай Денков

През следващите дни да решат в коя от тези две групи искат да участват, добави Денков.