Общество

С 12% са се увеличили туристите в общините, предлагащи СПА процедури

От Euronews България Euronews България
1694507316134

По данни на Министерството на туризма в спа хотелите в България от януари до 20 август тази година в 12 общини с балнео и СПА центрове като Велинград, Хисаря, Разлог, Девин, Кюстендил и други, са реализирани над 730 000 туристически регистрации. Общият ръст е 12% спрямо същия период на 2022 година, посочи зам.-министър на туризма Ирена Георгиева по време на 10-ия юбилеен годишен конгрес на Българския съюз по балнеология и СПА туризъм, който тази година се провежда в Пампорово.

Над 670 000 са посещенията на българите в СПА курортите. Ръст се наблюдава и при чуждестранните туристи от Северна Македония, Израел, Румъния, Гърция, и Сърбия. Данните на общините показват, че 21% от посетителите са младежи и деца до 29 години. 31% са туристите между 30 и 44 години, а 31% са туристите между 45 и 49 години. 17% от туристите са над 60 години.

 

Пампорово да се превърне в целогодишен курорт, ще се търси минерална вода

През следващите няколко години „Пампорово“ АД ще прави сондажи, за да открие минерална вода. Това заяви изпълнителният директор на „Пампорово“ АД - Мариян Беляков. По думите му жилка има на около 5 километра от курорта, а  единственият въпрос е на каква дълбочина е тя. Развитието на курорта като дестинация за балнео и СПА туризъм тепърва предстои в Пампорово, категоричен е Беляков.

 

Нов 6-седалков лифт в Пампорово

За предстоящия зимен туристически сезон курортът ще открие нов 6 седалков лифт, който е изграден в стъпките на съществуващото старо съоръжение. Лифтът ще промени коренно визията на курорта, като ще обслужва 3000 души на час. През тази година се навършват 90 години от основаването на Пампорово, както и 60 години от обявяването на Чепеларе като климатолечебен център от национално значение.

Германската здравна каса ще плаща балнеолечението на германски пациенти у нас

Четири български медикъл и СПА курорти по Северното Черноморие ще лекуват немските туристи чрез рехабилитация с минерална вода. Това са СПА центровете в курортите “Албена” АД, “Св. св. Константин и Елена” АД, “Слънчев ден” АД и "Златни пясъци". Една от водещите здравноосигурителни каси в Германия е сключила директни договори с с центровете. Това ще позволи на германската здравноосигурителната каса да плати на българските центрове възстановяването и рехабилитацията на германски туристи у нас.

 

СПА ваучери за всеки предлага Министерството на туризма

Министерството на туризма отново предлага въвеждането на ваучери, които всеки здравноосигурен у нас да може да използва за спа и медикъл услуги. За целта ще трябва държавата да разработи целеви програми за здравна профилактика в сертифицирани балнео и СПА центрове, които гражданите да ползват по линия на Здравната каса. 

Над 120 експерти в СПА туризма обсъждат в Пампорово визията за развитието на индустрията. Темата на форума е „Нарастващият потенциал на здравния туризъм – приоритет в националната политика на България“. Д-р Сийка Кацарова – вицепрезидент на Европейската СПА асоциация и председател на Българския съюз по балнеология и СПА туризъм посочи, че страната ни е сред първите в Европа по богатство и разнообразие на хидротермални води и био климатолечение. България е сред водещите в Европа по отношение на съществуващи, развити и регистрирани (сертифицирани) ресурси на минерална вода.