Свят

След стихията "Даниел": Турция изпраща спасителни екипи и хуманитарна помощ на Либия

От Euronews България Euronews България
Libya AP Снимка: Правителство на Либия чрез AP

Турция изпраща три самолета със спасителни екипи и хуманитарна помощ в Либия, съобщи турското външно министерство, след като страната бе ударена от бурята „Даниел“ и причини големи жертви и материални щети, предаде БТА, като се позова на Ройтерс. При потопа в град Дерна, Източна Либия, са загинали около 2000 души, съобщават световните агенции.

Турският президент Реджеп Тайип Ердоган съобщи в профила си в социалната мрежа "Екс", че страната му ще изпрати в Либия 168 спасители, две специализирани превозни средства и две спасителни лодки.

Освен това самолетите, които ще отлетят за Бенгази тази сутрин, ще бъдат натоварени със стотици палатки, генератори, храна, дрехи и санитарни продукти.

На кадри, споделени в социалните медии, се виждат потопени автомобили, срутени сгради и потоци вода, които се стичат по улиците.
Ръководителят на подкрепеното от парламента правителство на Източна Либия Осама Хамад призова медицинския персонал и асистенти да отидат в Дерна, за да окажат незабавна помощ.

Телефонните линии в града са прекъснати, а снимки, споделени от Червения полумесец, показват силно наводнени улици.

Болниците в източния град Байда бяха евакуирани след тежки наводнения от валежи, причинени от силна буря.

Този дъжд е резултат от остатъците от много силна система с ниско налягане, която беше официално наречена буря „Даниел“ от националните метеорологични служби в Югоизточна Европа.

Бурята донесе катастрофални наводнения в Гърция и Турция миналата седмица, преди да се премести в Средиземно море и да се развие в тропически циклон, известен като медикан. Тези системи могат да донесат опасни условия в Средиземно море и крайбрежните държави, подобно на тропическите бури и ураганите в Атлантическия океан или тайфуните в Тихия океан.

Остатъците от бурята засягат Северна Либия и бавно ще се насочат на изток към Северен Египет.