Европа

Инфлацията в Турция доближи 80%

От Euronews България Euronews България

Инфлацията в Турция катери нови върхове. Индексът е стигнал близо 80 на сто.

Все повече лекари в страната обмислят да заминат да работят в чужбина с аргумент, че страната не може да им предложи тези условия, които позволяват достоен живот и упражняване на професията в рамките на най-добрите стандарти.

Един от всеки 4-ма мои приятели лекари учат език. Повечето от тях немски. Те завършват стажа си тук и отиват в Германия като лекари специалисти. Има много сериозно изтичане на мозъци, на работна ръка, но не съдя приятелите си, защото професията няма стойност в Турция.

Тахсин Чинар, анестезиолог 

Кризата с нарасналите разходи за живот се задълбочи, като потребителските цени се повишават с почти 5% на месечна база - за което президентът Ердоган погрешно обвинява високите лихви по заемите.

Можем да кажем, че инфлацията всъщност е пряко свързана с изтичането на мозъци. Разбира се, преди да се съсредоточим върху инфлацията, е необходимо да се съсредоточим повече върху причините за нея. Двигател на инфлацията е лошата икономическа политика на Турция.

Енеш Йозкан, икономист от Университета на Истанбул 

През март Ердоган каза, че лекарите, които искат да заминат в чужбина, "могат да продължат и да го направят", но по-късно смекчи тона си и заяви, че е уверен, че те ще се върнат веднага, щом страната им предложи "по-светло бъдеще".