Недостиг на жилища: Ирландия изпитва трудности с настаняването на украинските бежанци

Приемът на украински бежанци в Ирландия създава сериозен проблем на правителството - къде да ги настани. В страната има недостиг на жилищна площ, което поражда въпросът могат ли власти да осигурят адекватен подслон на всички украинци, влезли в страната.

Независими депутати в ирландския парламент призоваха за ограничаване на броя на бежанците от Украйна. В парламента в Дъблин се разразиха остри спорове, тъй като недостигът на жилищна площ в Република Ирландия е проблем още преди началото на войната в Украйна.

Всичко това означава, че способността на Ирландия да осигури дори минималното настаняване и подслон за своите собствени граждани и онези, които наистина бягат от война, е сериозно подкопана.

Каръл Нолан, независим депутат


Нарастващият брой мигранти и бежанци, пристигащи в Ирландия от места като Либия, Сирия и Украйна, доведе до надвишаващо търсенето предлагане и масово покачване на цените на имотите. Република Ирландия, с население от пет милиона, е приела близо 35 000 бежанци, което е по-висок процент от Франция например.

Премиерът на Ирландия отхвърли призивите за ограничаване на броя на украинските бежанци.

Моят опит с хора в цялата страна показва, че приемът е топъл и ирландските общности работят с украинците, за да ги накарат да се почувстват добре дошли в Ирландия. Бих помолил двамата депутати от парламента добре да осмислят този факт.

Майкъл Мартин, премиер на Ирландия

Кореспондентът на Euronews в Дъблин Кен Мъри посочи, че броят на хората, пристигащи от Украйна, оказва натиск върху настаняването, особено в източната част на страната.

Ирландският министър-председател даде много ясно да се разбере, че докато войната в Украйна продължава и нейните граждани търсят убежище, Ирландия ще остане гостоприемна страна.