Европа

Чавдар Стефанов, журналист: Регионалните избори в Русия бяха като в съветските времена

От Ани Балджиян Ани Балджиян Водещ

Това, което прави властта е, чрез регионалните избори да създаде един стабилен бюрократичен апарат, който да гарантира много голям резултат при избора на Владимир Путин. Да се обединят много по-тясно народните маси около него.

Така журналистът Чавдар Стефанов коментира проведените вчера местни избори в Руската федерация.



Ето какво още каза той:

Изборите в Русия преминаха както в съветските времена. Всъщност, връщането на Руската федерация към съветските времена и съветските похвати вече е абсолютна тенденция и е видимо отвсякъде.

Опозиция няма, изборите преминаха при една вяла обстановка, в която основното бяха регионалните проблеми.

Темата за войната отсъстваше от тези избори. Това показва ярко, че хората са изморени – и от войната, и от всичко, което се случва в Русия. Те затова са и толкова апатични – това беше показване на явна умора от страна на самите избиратели. А от страна на управляващите, това показва, че нещата се стабилизират, ситуацията е стабилна, и това беше елемент от пропагандата.

В регионалните избори по принцип не гласуват много хора – между 30 и 45 процента.

Нарушенията може би са свързани главно с електронното избиране. Самият Путин също гласува по електронен път. Електронното гласуване дава големи възможности за машинации в държава като „Съветска Русия“.

Абсолютна победа на „Единна Русия“ – тя побеждава навсякъде, въпреки че в окупирания Крим се явиха под 30% от избирателите.

 

 

Цялото интервю вижте във видеото.