Ела в...

Ела в... света на антарктическите пингвини

От Живко Константинов Живко Константинов Водещ

Пингвините са едни от най-емблематичните създания в Антарктика. Те имат много интересен живот, за който ще разкажем в епизода.

Най-разпространеният вид на остров Ливингстън са пингвините Джентуу или на български – видът Папуа. Повечето пингвини от този вид могат да бъдат намерени само на 4 места – Фолкландските острови, Южните Шетландски острови, Южна Джорджия и Антарктическия полуостров.

Отличителна черта за тези пингвините е „тюрбанът“ - заради бялото петно ​​над очите на пингвините. Гушата им е черна, имат бяло коремче и клюн, който е предимно наситено оранжев или червен. В сравнение с други видове пингвини, папуанските пингвини се нареждат на трето място по размер на тялото след императорските и кралските пингвини. Възрастните имат средна дължина 75 сантиметра, въпреки че са наблюдавани и индивиди с дължина от 95 сантиметра. Докато средният възрастен тежи около 5 килограма, някои възрастни стигат до близо 9 кила. Те са най-бързите в света под вода птици.

Когато търсят храна или избягват хищници, могат да достигнат скорост до 36 километра в час, като са способни да се гмуркат на дълбочина от 170-200 метра.

Вижте епизода във видеото.