Европа

Лидерите на “Три морета” обсъдиха възстановяването на Украйна

От Елеонора Христозова Елеонора Христозова Журналист
Tri Moreta Three Seas AP Снимка: АР

Лидерите на страните от инициативата "Три морета" се срещнаха в Букурещ, за да обсъдят възстановяването на Украйна и възобновяемата енергия. Двудневната среща на високо равнище в Румъния започна в сряда и събра 12 държави-членки на Европейския съюз, разположени между Балтийско, Черно и Адриатическо море, тъй като групата се стреми да засили връзките помежду си на фона на войната на Русия в Украйна.

 

Нашият регион е в най-добра позиция да подкрепи възстановяването на Украйна. Това се дължи на географската близост. Четири от 13-те държави от региона на Трите морета граничат пряко с Украйна. Разполагаме с необходимия опит и ноу-хау, за да помогнем на нашите украински приятели по пътя им към Евросъюза и възстановяването на инфраструктурата им.

Анджей Дуда, президент на Полша

По време на срещата на върха се обсъжда и значението на инициативата година и половина след бруталната и незаконна агресия на Русия срещу Украйна заради нейното значение за укрепване на регионалната и европейската устойчивост.

 

Форумът ще се стреми към намаляване на различията между Източна и Западна Европа и към по-голямо сближаване, просперитет и устойчивост в Източна и Централна Европа.

Клаус Йоханис, президент на Румъния

Инициативата "Три морета", която се провежда в столицата Букурещ, е домакин на високопоставени длъжностни лица от страните от ЕС, както и на представители на страните партньори, и има за цел да подобри взаимосвързаността в областта на транспорта, енергетиката и цифровите технологии.