Euronews Primetime

Урсула фон дер Лайен: ЕС да се готви за цялостно спиране на руския газ

От Димитър Петров Димитър Петров Редактор

Европейският съюз трябва да се подготви за "цялостно прекъсване" на доставките на газ от Русия, каза председателят на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен.

 

Уважаеми членове на ЕП, ние трябва да се подготвим сега за по-нататъшно прекъсване на доставките на газ и дори за пълното им спиране. Малко числа. Днес 12 държави-членки вече са пряко засегнати от частично или пълно спиране на руския газ. Очевидно е, че Путин продължава да използва енергията като оръжие и затова Комисията работи върху европейски план за извънредни ситуации. Ще представим този план и необходимите инструменти до средата на юли. Държавите-членки имат свои национални планове за действие в извънредни ситуации. Това е добре, но се нуждаем от европейско сътрудничество, от общи действия на 27-те.

Урсула фон дер Лайен – председател на ЕК

Където е най-необходим, газът трябва да отиде натам, отбеляза още Фон дер Лайен и допълни, че газохранилищата в ЕС сега са пълни на над 55 процента. Тя информира евродепутатите за напредъка на блока в намаляването на зависимостта от вноса на руска енергия на фона на войната в Украйна.


Вносът на втечнен газ от САЩ се е утроил в сравнение с 2021 г, а средният месечен внос на руски газ по тръбопроводи е спаднал с една трета.


Чехия извежда като приоритети на своето ротационно председателство на ЕС управлението на бежанската криза, следвоенното възстановяване на Украйна и независимостта от руската енергия.

 

Основното предизвикателство в близко бъдеще ще бъде да се намери единно и силно мнозинство за мерки, които ще смекчат възможно най-много последствията, които преживяват гражданите поради кризите. Инфлацията, енергийната и продоволствената криза са заплахи, с които най-добре можем да се справим заедно. Вярвам, че и Съветът, и Европейският парламент ще се съгласят с това.

Петер Фиала – премиер на Чехия

Освен това Фиала изрази очакване да има напредък с разширяването на Шенгенското пространство. Имаме намерение да разширим Шенген, в контакт сме с правителството в България, Румъния и Хърватия, добави той.