България

Депутатите на прицел: Младежи помагат за лесното разбиране на политиката с платформата “Стража”

От Димитър Петров Димитър Петров Редактор
Screenshot 2022 05 08 141032 Благослав Михайлов, основател на "Стража" Екранна снимка: Euronews Bulgaria

Дума по дума и глас по глас, така депутатите в парламента стават на прицел, но не на кого да е, а именно на избирателите си. Това е възможно благодарение на „Стража“. В дигиталната платформа може да се види всеки един депутат какви думи е изрекъл от трибуната и как е гласувал за важните закони. И така гражданите стават стражи на парламента и демокрацията. А идеята за платформата е на група младежи. Благослав е един от основателите. 

 

Аз искам да кажа на хората, че използвайки тези технилогии, които имаме ние можем да оправим демокрацията. Технологиите са ключа да живеем в едно по-добро общество.

Благослав Михайлов, основател на “Стража”

Платформата помага за съхраняването на паметта в политиката това, което е важно и трябва да си спомняме. В момента Стража проучва и един от най-важните казуси в страната - спрените доставки на газ от Русия. 

 

Това е много интересно, защото виждаме как се говори за енергийната независимост на България от 20 години. Още през 2009г. се случва абсолютно същото тогава Русия спира газа на България и пак е свързано с Украйна. И още тогава хората говорят за енергийната независимост на България от Русия и как трябва да се намали. Например ако погледнем изказванията на парламентарната група на ОДС през 2009г. се казва, че това е един политически проблем също. И че един проект като южен поток единствено ще задълбочи нашата независимост. Виждаме как с течение на времето се повтарят едни и същи неща, а сякаш не се взимат поуки.

Благослав Михайлов, основател на “Стража”

В платформата може да се открие информация за парламентите още от 2001г. По този начин депутатите могат да се проследят, особено ако преди години са изказвали различно мнение по дадена тема. 

 

Най-яркият пример, който ние давайме беше с Йордан Цонев и златните паспорти. Преди няколко години той защитава тази идея говори, че това е средство за привличане на повече инвестиции, докато в сегашния парламент той говореше, че трябва да се премахнат златните паспорти.

Благослав Михайлов, основател на “Стража”

Оказва се, и че процедурните хватки за губене на парламентарно време никак не са чужди за 47-ото Народно събрание. 

 

Това най-вече е в интерес на опозицията и това го наблюдаваме и в минали парламенти не само в този. Сега в настоящето НС около обсъждането на бюджета се използваха процедури по начина на водене, също и почивки, декларации те имат право но злоупотребяват. Това го правят за да изглежда тягосно сякаш управляващото мнозинство нищо не върши.

Благослав Михайлов, основател на “Стража”

“Стража” остава на пост, а следващата цел на младежите е да помогнат за това гражданите да могат да задават въпроси на Народните представители, а те чрез платформата да им отговарят.