Свят

Повдигнаха 7 обвинения в предумишлено убийство на стрелеца от Илинойс

От Димитър Петров Димитър Петров Редактор

Човекът, обвинен, че е открил стрелба от покрив по множеството, което наблюдаваше парада на 4 юли в чикагското предградие Хайланд Парк, получи обвинения по седем точки в предумишлено убийство. Най-тежкото наказание, което може да получи 21-годишният Робърт Кримо, ако бъде признат за виновен, е доживотен затвор без право на замяна, съобщи главният прокурор на щата Илинойс. 

 

Днес прокуратурата на окръг Лейк обвини Робърт Кримо III в 7 обвинения за убийство от първа степен за убийствата, които той извърши срещу нашата общност. Това са само първите от много обвинения, които ще бъдат повдигнати срещу г-н Кримо. Искам да подчертая това. Ще има още. Очакваме още десетки обвинения, центрирани около всяка от жертвите – психологически жертви, физически жертви, опит за убийство, обвинения при утежняващи обстоятелства.

Ерик Райнхард – главен прокурор на Илинойс 

На първото съдебно изслушване обвинението ще поиска обвиняемият да не бъде пускан под гаранция и да остане под стража за постоянно. Според властите, Кримо е планирал нападението със седмици и преди това е влизал в полезрението им поне два пъти във връзка с информация, че е заплашвал да се самоубие или да навреди на други хора. 


Заподозреният е произвел над 70 безразборни изстрела по хората, които в понеделник наблюдавали парада за Деня на независимостта в Хайланд Парк, Илинойс, и после избягал дегизиран, за да може да се слее с обхванатото от паника множество. Стана ясно още, че Кримо е купил законно две мощни пушки и три други оръжия. Ранените при стрелбата са около 40 – най-младият е на 8 години, а най-възрастният – на 85.