Свят

Мексико сложи 3-тонен блок от Берлинската стена на границата със САЩ

От Тодор Драганов Тодор Драганов Международен редактор

Правителството на Съединените щати продължава да изгражда последния участък от граничната стена с Мексико. От своя страна обаче Мексико предприе свой собствен интересен ход. Властите в страната положиха 3-тонен блок, който е бил част от Берлинската стена. 

"Сегашният социално-политически конфликт е различен от този, заради който бе изградена Берлинската стена. Но все една стена винаги разделя хората и води единствено до конфликти", заяви Монсерат Кабайеро, кмет на Тихуана.

Президентът на САЩ Джо Байдън още от началото на своето управление спря строежа на съоръжението по границата с Мексико и сложи край на инициативата на 45-ия президен - Доналд Тръмп. Въпреки това от администрация продължават с изпълняването на проекта.

"Има много ирония в това. Берлинската стена е вече в миналото, а сега строим нови стени през парк "Приятелство", който се основава на концепцията на трансграничните връзки", каза Дан Уотман, адвокат. 

Кметът на Тихуана заяви, че разбира нуждата на властите в Съединените щати да подсилят границата си и твърди, че засега поддържа топли взаимоотношения с американските служители.