Цвят

Милиардери искат да създадат нов град в щата Калифорния

От Габриела Беличовска Габриела Беличовска Международен редактор

В продължение на години в Калифорния наблюдават мистериозни инвестиции в земеделски площи, преди да стане ясно, че група милиардери стои зад тях. От Силициевата долина искат да създадат нов зелен град в американския щат.

Автор на идеята е Ян Срамек – бивш служител на Goldman Sachs, който създава проекта „Калифорния Завинаги“ с обещание за нови работни места, отворени пространства и соларни ферми.

Сред предприемачите, които подкрепят Срамек, са съпругата на покойния Стив Джобс и един от създателите на платформата за бизнес комуникация LinkedIn. Към момента в проекта са инвестирани най-малко 800 млн. долара.

През последните 5 години от „Калифорния Завинаги“ са купили над 200 кв. км площи в окръг Солано, включително земите около градчето Рио Виста.

Започнаха да купуват около 2018 г., взе да се разчува, че плащат над пазарните цени за земеделска земя тук и там. Никой не можеше да разбере кои са те, какво са намислили и защо правят тези покупки.

Рон Котт, кмет на Рио Виста

Милиардерите обаче трябва да убедят местните жители да подкрепят проекта им. От управата в района също са скептични. В град Феърфийлд обявиха, че готвят „план за защита“ от инвеститорите, а от близкия Сюсън Сити коментираха:

Най-добре е да работят заедно с нас - градските лидери, в рамките на нашите населени места, вместо да създават нови.

Принцес Уошингтън, кмет на Сюсън Сити

Това не е първият подобен проект на милиардерите в Съединените щати. Според американски медии Илън Мъск изкупува парцели в Тексас, за да построи град за служителите на компаниите си. А Лари Елисън притежава 98% от хавайски остров, който е превърнал в място за най-богатите.