Цвят

Скандалната целувка на испанския футбол: Луис Рубиалес заяви, че ще отстоява позицията си

От Габриела Беличовска Габриела Беличовска Международен редактор

Спортният административен трибунал в Испания заведе дело срещу президента на футболната федерация, Луис Рубиалес, който отказва да се оттегли от поста си. Властите ще решат дали е злоупотребил с положението си и дали е навредил на репутацията на футбола.

Рубиалес целуна футболистката Йени Ермосо от националния отбор по време на награждаването след Световното за жени, което Испания спечели. Самият той твърди, че целувката била по взаимно съгласие, но Ермосо отрича.

Спортният министър на страната заяви, че случаят се е отразил негативно на испанския футбол.

Когато очите на света бяха приковани в испанските играчи, някои събития нанесоха трудно поправими щети на спорта и на имиджа ни като държава.

Микел Исета, министър на културата и спорта на Испания

А след седмица мълчание, самият Рубиалес коментира, че е станал жертва на клеветническа кампания и ще продължи да отстоява позицията си, "за да докаже истината". Протестите с призиви за оставката му обаче не стихват.

Трябва да насочим цялото си възмущение към него, да се борим срещу това и да създадем огромен социален натиск, за да го принудим да напусне.

Корал де ла Торе, протестираща

В подкрепа на Ермосо десетки жени обявиха, че няма да играят за Испания, докато Рубиалес не се оттегли, а властите в страната, както и FIFA, стартираха разследване.

А в социалните мрежи се появиха кадри от момента след целувката. На тях се вижда как Ермосо и други футболистки се забавляват със случката.