Европа

Експерт по климатичните промени: България също е застрашена от периоди на суша

От Euronews България Euronews България

Предупреждение за суша в Италия, отправят властите в страната. То обхваща обширни територтии от долината на река По до централните реки в страната - Арно, Аниене и Тибър. Наред с това и 30% от селскостопанската продукция е застрашена. До къде може да стигне това бедствие и ние застрашени ли сме? Темата в "Добро утро, Европа" коментира Апостол Дянков, директор на Програма "Климат и енегия" към WWF.

Това бедствие се дължи именно на глобалното затополяне и климатичните промени, обясни Дянков.

Намираме се в гореща вълна в цяла Европа, тя продължава месеци, което допринася и за снеготопенето, което по принцип захранва с вода този район на Северна Италия, допълни той. Около 30% от оризовата реколта вече е загубена в този развит селскостопански район.

Италия се намира в Средиземноморския регион, който е застрашен от суша, за съжаление и ние сме застрашени, така че живеем в период на дестабилизиран климат, обясни експертът.

Неговата прогноза е, че тези процеси ще продължават и ще се влошават, докато не се стабилизира концентрацията на парникови газове.

Според него, може да имаме най-лошата комбинация - дълги периоди на суша, последвани от наводнения.

Според климатичните модели, климатичният праг за затопляне с над градус и половина, ще бъде достигнат през следващото десетилетие.

Вижте целия разговор във видеото