Добро Утро, Европа

Италия обяви извънредно положение в 5 области на север заради сушата

От Димитър Петров Димитър Петров Редактор
Screenshot 2022 07 06 104002

Поради голямата суша в Италия правителството одобри извънредно положение в 5 северни области на страната. То ще е в сила до 31 декември тази година. В рамките на указа за тях се отпускат над 35 милиона евро. Властите в страната пренасочват допълнително средства за борба с влошаващата се суша, която измъчва регионите през последните седмици.


Най-потърпевшите от голямата суша северни области са Фриули-Романя, Фриули-Венеция Джулия, Ломбардия, Пиемонт и Венето. В столичната област Лацио е в сила режим на природна катастрофа. Местните власти съобщиха, че само за ден са били регистрирани 100 пожара на територията на областта. Един от тях, които е доста голям, избухна северно от Рим.


Нивото на най-дългата река в Италия - По, чиято делта е близо до Венеция, е най-ниско от 70 години насам в някои части от течението ѝ. Солена вода е навлязла на километри нагоре по течението.
Градовете Пиза и Верона наложиха ограничения на водоподаването, а Венеция и Милано спряха някои от фонтаните си.

Намираме се в региона Емилиа Романя, един от петте, в които правителството обяви извънредно положение. Кабинетът отпусна 35 милиона евро, за да помогне на района да се справи със щетите, които сушата причини през последните няколко седмици. Нивото на реките в северните региони на страната спада драматично от началото на годината. Ограниченията обхващат спиране на чешмите, като тази зад мен, за да се спести вода.

Джорджа Орланди, репортер на Еuronews

Северната част на страната е особено силно засегната от сушата, като в големите езера като езерото Гарда има много по-малко вода от нормалното по това време на годината.


Министърът по регионалните въпроси Мариястела Джелмини каза, че правителството ще предприеме още мерки в национален план за овладяване на ситуацията, породена от сушата. Подготвя се специален декрет за това, за чието прилагане ще отговаря извънреден комисар. Централната област Умбрия също поиска извънредно положение. Първа в тази посока бе Венето, която още през месец април поиска такъв статут.


Наблюдаваното засилване на мащабите и честотата на сушите в Средиземноморския регион до голяма степен се обясняват с климатичните промени.