Общество

МВР и прокуратурата започват съвместни акции за наркотици и трафик на хора

От Саня Петкова Саня Петкова Репортер

МВР и прокуратурата обединяват усилия в борбата с наркотиците и трафика на хора. Това стана ясно от съвместен брифинг на институциите. Ще бъде създадено общо звено, което да работи ежедневно по проблеми и престъпления, свързани с наркотици.

От първи до 25 август са проведени 401 специализирани полицейски операции. Задържаните лица са 612 и са разкрити 21 лаборатории за производство и отглеждане на наркотични вещества.

 

На 19 август на територията на областите Търговище, разград и Бургас беше проведена специализирана полицейска операция на служители на ДАНС и ГДБОП, при която беше разкрита високотехнологична лаборатория с огромен капацитет за производство на синтетични наркотици. Възможностите на тази лаборатория са били изключително големи, като параметрите са следните: възможност в рамките на седмица да се обработват около хиляда литра прекурсори, които впоследствие да бъдат преработвани в синтетичен наркотик метаамфетамин.

Димитър Кангалджиев - зам-директор на ГДБОП 

Органите на реда казаха, че проблемът с мигрантите остава сериозен, защото страната ни е основно трасе за трафик на хора.