Икономика

Икономист: За да падне цената на хляба, трябва да намалее инфлационния натиск

За да падне цената на хляба от производителя до търговеца, трябва да има някаква основна причина. Тази причина би трябвало да е свързана с намалено търсене. Когато имаме намалено търсене, това води до задържане или намаляване на цените. Това обясни за Euronews Bulgaria икономистът Юлиан Войнов относно въведената нулева ставка на ДДС за брашното и хляба.

В случая ние нямаме такова положение – цената на хляба е т. нар. нееластична цена. Тоест, търсенето на тази стока не се влияе от нейната цена, тъй като това е стока за ежедневна употреба, която се намира всеки ден на трапезата на хората. От чисто икономическа гледна точка е много малко вероятно да падне цената на хляба. Още повече, ние не се намираме в ситуация на рецесия, на намалено търсене и т.н“, уточни Войнов.

 

Освен това, ние си спомняме какво се случи с намаления ДДС на ресторантьорските услуги преди една година – тогава реално видяхме, че намаляването на данъка на една стока, която е на свободния пазар, не доведе по никакъв начин до намаляване на цената. Очаквам, че ще се случи нещо подобно и в настоящия момент.

Юлиан Войнов, икономист

Разбира се, може би ще има такива търговци - и най-вероятно го наблюдаваме в настоящия момент в някои търговски вериги, че във връзка с обявеното намаление на данъка върху хляба, те намалиха цената, но това по-скоро е търговски метод за привличане на по-голямо потребление. При всички случаи, аз не очаквам глобално, масово, цената на хляба да бъде намалена. И най-вероятно това ще го видим в следващия инфлационен индекс – за месец юли, който ще бъде оповестен следващия месец, прогнозира икономистът.

Според него намаляването на този данък ще освободи някакви средства в търговците, с които те или ще поемат допълнителните разходи, свързани с цена на електричество, инфлационни увеличения на техните входящи в производството продукти и т.н., или този спестен данък ще отиде в тяхната печалба.

Цялото интервю вижте във видеото.