Политика

Политолог: От „Продължаваме промяната“ може би се доближават до крайната си цел

От Димитър Петров Димитър Петров Редактор

От „Продължаваме промяната“ търсят на всяка цена подкрепа за кабинет. И може би се доближават до крайната си цел, защото днес Кирил Петков каза, че му остават „няколко човека“. Това сподели в студиото на Euronews PrimeTime политологът Милен Желев по повод опитите за съставяне на парламентарно мнозинство, което да гласува правителство с премиер Асен Василев.

Петко пусна конкретен намек, че тези няколко човека трябва да преценят дали зависят от лидера на своята политическа формация, или от, да кажем, своята съвест, или от неговите обещания, посочи Желев. Според него се визира „Има такъв народ“.

„Напълно възможно е да са търсили и депутати от „Възраждане“. Съмнявам се, че точно на тях са им предложили биткойни, може би в друга валута, но в крайна сметка най-вероятно са отказали“, коментира политологът.

Според Желев „Възраждане“ не са най-желания партньор за „Продължаваме промяната“. По-скоро пробват навсякъде и такива гръмки заглавия са като параван или на политически изказ казано, „димка“.

 

„Навсякъде“ може да означава и ГЕРБ, и ДПС, но там може би пипат по-предпазливо, защото представителите на тези формации са по-специфични. Лидерството на партиите е по различен начин, смея да твърдя, че там подходът трябва да е друг – донякъде се боят и от лидера Бойко Борисов, и от няколкото лидери на ДПС. Този подход в никакъв случай не трябва да е с подкупи или с биткойни. Дори и да има желаещи да се присъединят към едно ново правителство или да го подкрепят, те по-скоро биха имали какво да губят, биха се страхували по някакъв начин. Тоест, там биха ги удряли по съвестта или по някакъв друг тип желание да станат известни, но не и по обичайния начин, както беше с „Има такъв народ“, например.

Милен Желев, политолог

Цялото интервю вижте във видеото.