Политика

Денков: В момента в МВР има двувластие

От Euronews България Euronews България
Nikolay Denkov BGNES (1) Снимка: БГНЕС, архив.

„Ако президентът не подпише указа за освобождаване на главния секретар на МВР, единствената друга възможност е промяна в закона. Но тя е в правомощията на Народното събрание.“

Това каза пред журналисти министър-председателят акад. Николай Денков. По думите му, в момента във вътрешното министерство има двувластие и това може много сериозно да пречи на работата. Премиерът обвини държавния глава, че опитите му да свали правителството, са започнали още преди то да се сформира.

„Ако аз съм на мястото на главния секретар, веднага ще си подам оставката“, добави той.

Има много закони, които трябва да бъдат приети през следващите месец и половина. Това е задача, която парламентарното мнозинство трябва да придвижи в синхрон с правителството. Най-спешен е законът, свързан с антикорупционната комисия, тъй като това е основно условие по пътя към Шенген“, каза още премиерът.

Денков изрази очакване народните представители да работят мобилизирано и по ясен график.

„Всяка от партиите трябва да си даде сметка, че освен, че се конкурира с другите участници в това управление, трябва да пази общите цели, които сме си поставили. Това правителство е съставено, за да могат да бъдат постигнати основните приоритети и да бъдат приети основните закони. За мен това е най-важно. Надявам се то да не бъде пожертвано заради тяснопартийни интереси“, изтъкна той.