Европа

Един загинал и много ранени при две експлозии на бензиностанция в Румъния

От Теодор Тодоров Теодор Тодоров Международен редактор

Пожар на бензиностанция в Румъния предизвика експлозия, при която загина най-малко един човек, а още осем бяха ранени, което доведе до евакуация в района. Втора експлозия на бензиностанцията рани 26 пожарникари, съобщиха от службата за спешна помощ.

Експлозиите са станали на бензиностанция, която осигурява втечнен газ – гориво, използвано като алтернатива на бензина и дизела в някои превозни средства. Инцидентите са станали в град Креведия, на около 30 км северозападно от столицата Букурещ.

 

Европейската система за гражданска защита е активирана, повече от сигурно е, че някои ранени ще бъдат прехвърлени в болници в Италия и Белгия. 

Марсел Чолаку – премиер на Румъния

Няколко пострадали с изгаряния са били транспортирани до болници в Букурещ за лечение, като поне един от тях има тежки наранявания. Румънската служба за спешна помощ съобщи, че втората експлозия е станала малко след първата, когато на терен вече са работили пожарникари, за да потушат пламъците.

Жителите на района са били евакуирани в радиус от 750 метра около бензиностанцията.

Видео в социалните мрежи показа, че огънят се е разпространил в съседна нива и постепенно е обхванал суха растителност. Няколко къщи и автомобили са пострадали.