Икономика

Водите от АЕЦ "Фукушима": Протести в Сеул, а цените на рибата драстично паднаха

От Тодор Драганов Тодор Драганов Международен редактор

Хиляди протестиращи се събраха в Сеул, за да осъдят изпускането на пречистени радиоактивни отпадъчни води от Япония в морето и да разкритикуват южнокорейското правителство, че е одобрило плана за изпускане. Протестиращите призоваха японското правителство да съхранява радиоактивната вода в резервоари, вместо да я изпуска в Тихия океан. По-малко от час след като Япония започна да изпуска водата, южнокорейският министър-председател Хан Дук Су увери нацията си, че пречистената вода няма да повлияе на безопасността на храните, пристигащи в страната.

 

Въпреки че Япония вече изпуска радиоактивна вода, ние все пак настояваме японското правителство незабавно да спре изпускането. Също така настояваме правителството на Южна Корея да оттегли одобрението си за плана на Япония.

Ким Чони - активист 

Цената на рибата, хваната близо до електроцентрала "Фукушима Даичи", се понижи на фона на несигурността относно реакцията на потребителите. Изпускането на водите бе посрещнато със сериозна съпротива от страна на рибарските сдружения и от страна на съседните държави, включително Китай. В отговор на действията на Токио Пекин незабавно забрани вноса на морски дарове от Япония. Японските рибари се опасяват, че изпускането на пречистените води ще навреди на бита им.

 

Към момента водата е силно пречистена. Не съм видял никъде да пише, че има завишени стойности на вредни елементи. За това смятам, че не трябва да се безпокоим.

Катсумаса Окава - ресторантьор 

Властите в Сеул се опитаха да намалят опасенията на обществеността, като разшириха тестовете за радиация на морските дарове на големите рибни пазари. Миналия месец някои депутати от управляващата партия дори пиха морска вода от аквариуми, за да подчертаят безопасността на храните. Много чуждестранни експерти смятат, че изхвърлянето на водата ще има незначително въздействие върху околната среда и човешкото здраве.