Свят

SpaceX изпрати четирима астронавти от четири държави към Международната космическа станция

От Тодор Драганов Тодор Драганов Международен редактор

Четирима астронавти от четири държави се изстреляха към Международната космическа станция. Първоначално изстрелването беше насрочено за четвъртък, но според официални лица НАСА и SpaceX са го спрели, за да се справят с някои проблеми. Те трябва да достигнат орбиталната лаборатория в капсулата си на SpaceX в неделя, заменяйки четиримата астронавти на борда. Към астронавта на НАСА се присъединиха космонавти от Дания, Япония и Русия.

Десетки хора се събраха край площадката за изстрелване, за да видят как ракета излита. Повечето от тях заявиха, че са изненадани от размерите на ракетата и споделиха, че преживяването е било "уникално".

 

Беше приятна атмосфера. Просто бях толкова близо до случващото се. Не бяхме 100% сигурни къде трябва да дойдем, за да имаме прекрасна гледка. И дойдохме тук, а наоколо имаше стотина души, които просто чакаха това да се случи. 

Пол Хопкинс

Астронавтите трябва да достигнат до орбиталната лаборатория в неделя, заменяйки четиримата астронавти, които живеят там от март. Това е първият полет в Съединените щати, при който на всяко място в космическия кораб има човек от различна държава. Случайно съвпадение на времето е довело до разпределението на местата, заявиха представителите на двете компании.