Euronews Сега

Евродепутатите обсъждат приемането на Хърватия в еврозоната

От Димитър Петров Димитър Петров Редактор

Европейският парламент ще обсъди положителното становище на Европейската комисия и на Съвета на ЕС за приемане на Хърватия в еврозоната от 1 януари догодина.  

В сряда евродепутатите ще гласуват дали одобряват предложението на ЕК за включване на ядрената и газовата енергетика в списъка на природосъобразните икономически дейности. Решението е свързано с възможността за подкрепа от европейския бюджет и от частни инвеститори на дейности, които щадят околната среда.  В средата на юни евродепутатите от две парламентарни комисии приеха възражение срещу предложението и ЕП може да го отхвърли с абсолютното мнозинство от 353 гласа.

ЕП ще гласува също окончателно новите правила за по-безопасно и по-отворено цифрово пространство за потребителите, и за по-справедлив цифров пазар за дружествата. Предвижда се онлайн платформите - като социалните медии и онлайн магазините - да предприемат мерки за защита на потребителите от незаконно съдържание и стоки. Големите технологични фирми ще трябва да предотвратяват разпространението на дезинформация. 

Промените засягат също нелоялните практики, прилагани от най-големите онлайн платформи.