Общество

Бизнесмен, наричан "подземен бос", и почти политик - кой е Васил Божков?

От Теодор Лазаров Теодор Лазаров Репортер

Наричан бизнесмен, но и подземен бос. Основен финансов благодетел на футболния клуб „Левски“, собственик на несъществуващата вече „Национална лотария“ и изтъкнат колекционер на антики. Определяният за най-богат българин Васил Божков бе на процент разстояние от това да се превърне и в депутат. Той е и сред първите българи, попаднали под санкциите на глобалния закон "Магнитски". Още за това кой е Васил Божков, разказва Tеодор Лазаров.



Васил Божков бе в основата на хазартния бизнес у нас. Негови бяха едни от най-разпознаваемите казина и букмейкърски пунктове. Наричаният "черепа" притежаваше "Националната лотария" по времето, когато търкането на лотарийни билети се бе превърнало в ежедневие за голяма част от българите. Феноменът с бързата печалба от билетчета се разпространи на фона на просперитета на търговската верига „Лафка“, свързвана неофициално с депутата от ДПС Делян Пеевски. 10 години по-късно и двата бизнес проекта вече са в миналото, Пеевски все още е в политиката, а Божков с 20 обвинения, зад граница. До днес.

До преди върху него да се стоварят обвиненията на прокуратурата, Васил Божков бе фактор в българския футбол. Той е бил собственик и на Левски, и на ЦСКА. В Левски е до 2020 г., когато неочаквано заминава за Дубай след информацията, че прокуратурата стартира наказателно преследване срещу него. Нарича синия отбор „заложник на политиците“ и дори прави опит да джироса акциите на клуба на тогавашния премиер Бойко Борисов.

Именно срещу лидера на ГЕРБ, Божков отправи купища обвинения, след като се укри в Дубай. От чужбина бизнесменът обвини и бившия финансов министър Владислав Горанов в рекет. Направи го креативно - под формата на комикси с образите на Шехерезада и Али Баба.

„Ние ти помогнахме. Ще работиш по този закон и ще ни даваш 20% от печалбата. Иначе ще отменим закона.“ - Tова казва персонажът в комикса, който изобразява бившия финансов министър Владислав Горанов.

Твърденията на Божков по-конкретно са, че е бил изнудван от Борисов, чрез Горанов. По-късно те се оказаха причината за едно от събитията на 2022-ра година - ареста на Бойко Борисов, Владислав Горанов и медийният им съветник Севделина Арнаудова.

Разпространени бяха и снимки от чатове, за които се твърди, че са между Божков и Бойко Борисов. В тях се намесва и името на друг политик - Мая Манолова, която според кореспонденцията е искала финансова подкрепа за изборите от хазартния бос.

Отношенията му с тогавашните управляващи от ГЕРБ се развалиха покрай закон, предвиждащ преминаването на лотарията под държавен контрол. Успоредно с приемането на законовите промени, Божков се сдоби и с почти 20 обвинения.

От Дубай Божков направи и почти успешен опит да влезе в политиката. С партията си "Българско лято" той се яви на изборите през 2020г. Изкара и резултат от около 3%, които за малко не го направиха депутат.

През последните години в обвиненията си срещу бившите управляващи, Божков често намесваше депутата от ДПС Делян Пеевски и до скоро главния прокурор Иван Гешев. В онлайн обръщения от личния си профила Божков ги наричаше „хунтата, която управлява страната“.

В деня, в който Иван Гешев скъса своята оставка като главен прокурор и заговори срещу Бойко Борисов, Божков написа: "Понякога разкаялият се грешник може да бъде по-ценен от светец." А ден по-късно, отново във Фейсбук, заяви, че е готов да се върне у нас като защитен свидетел и, че лидерът на ГЕРБ има за какво да се страхува.