Свят

Северна Корея отново не успя да изстреля шпионски сателит в Космоса

От Габриела Беличовска Габриела Беличовска Международен редактор
Rocket Raketa AP Телевизионен екран показва репортаж за изстрелването на ракета от Северна Корея с изображение на файл по време на новинарска програма на железопътната гара в Сеул, Южна Корея, четвъртък, 24 август 2023 г. Северна Корея заяви в четвъртък, че вторият ѝ опит за изстрелване на шпионски спътник се е провалил, но обеща да направи трети опит през октомври. Снимка: AP

И вторият опит на Северна Корея да изведе в Космоса шпионски сателит се провали. Апаратът беше изстрелян от стартова площадка близо до границата с Китай и се разби малко след началото на полета.

Според държавната медия на страната е възникнал проблем по време на третия етап от изстрелването. Властите проучват причините за грешки в системата за аварийно взривяване и твърдят, че не става дума за "голям проблем".

От Южна Корея и Япония осъдиха действията на Пхенян. Токио ги нарече "сериозен въпрос за националната сигурност", а от Сеул ги определиха като "провал".

Жителите на южнокорейската столица казват, че не са притеснени от ситуацията.

Северна Корея прави така. Обичайно лансират нещо, когато режимът е застрашен от нещо. Винаги сме подготвени, така че не се притеснявам. Не действаме различно, когато лансират нещо. Не се притеснявам, знам, че действат по този начин, когато са разтревожени.

Чой Неум, жителка на Сеул

От космическата агенция на Пхенян планират нов опит през октомври. Първият - преди около 3 месеца, се оказа неуспешен, след като апаратът се разби във водите на Жълто море.