Общество

Криминалист за убийството на Алексей Петров: И 20 години може да остане неразкрито

От Ани Балджиян Ани Балджиян Водещ

Едно разследване на подобно тежко престъпление става с екип от хора, а не индивидуално, както по филми и романи. Това сподели за Euronews Bulgaria доц. Людмил Георгиев - преподавател по криминалистика и автор на книгата „От местопрестъплението България“, по повод разследването на убийството на Алексей Петров.

Ето какво още каза той:

Разследването на всяко едно престъпление може да се приравни като едно уравнение с много неизвестни. Случва се и в давностния срок от 20 години – предвиден за разследване на тежки престъпления като убийства, например – да останат неразкрити. Но в рамките на 20 години разследващите органи имат ангажимента да провеждат различни процесуално-следствени оперативни мероприятия за достигане до истината.

В случая, според мен разковничето е в причините и мотивите за това убийство. Оттам, и за поръчителя. Физическият убиец най-вероятно е различен от този, който има интерес от смъртта на Алексей Петров.

В практиката са познати случаи, когато самият физически убиец след това също бива ликвидиран, с цел да се прекъсне по категоричен и надежден начин връзката между поръчителя и самия случай, в това число и с физическия извършител.

Поръчковите убийства обикновено са от най-трудните за разследване престъпления. Тук работата зависи от самото начало, от местопроизшествието – какви следи могат да бъдат намерени, в каква степен свидетели могат да бъдат полезни за разследването. Оттам, професионалното отношение на разследващите органи и на експертите, ангажирани по случая.



Цялото интервю вижте във видеото.