Европа

Категоричен отказ: Австрия не е склонна да разреши разширяването на Шенген

От Елеонора Христозова Елеонора Христозова Журналист

Австрия се противопоставя на разширяването на Шенгенското пространство. Това заяви министърът на вътрешните работи на Австрия Герхард Карнер на съвместна ресконференция с колегата си от Румъния Каталин Предою. Той се срещна с австрийския си колега във Виена, за да обсъдят съпротивата на Австрия срещу присъединяването на Румъния.

 

Австрийската позиция и моята позиция ще останат много ясни - няма да има никаква промяна. Нашата позиция е, че Шенгенската система като цяло не работи, затова не сме склонни за нейното разширяване. Германия обсъжда да възстанови контрола на границата си с Полша. Вече охранява границата си с Австрия, а Австрия контролира границите си с Унгария и Словения. Като цяло в момента има толкова голям натиск, че Системата като цяло не работи. Затова в този момент не е удачно да се разширява Шенгенското пространство.

Герхард Карнер, министър на вътрешните работи на Австрия

Що се отнася до присъединяването към Шенгенското пространство, румънският вътрешен министър подчерта, че това е въпрос, свързан с договора за ЕС. Австрия няма проблем с Румъния. Румънската полиция си върши работата и ние сме готови да продължим тази работа заедно. Ще подкрепим Австрия, ЕС и страните-членки да реформира процедурите за убежище, каза още той.

 

Амбицията на нашето министерство е да превърне Румъния в модел, в стандарт за защита на границите. Миграцията е много сериозна тема. В Румъния се отнасяме към нея много сериозно. Убедени сме, че и други европейски държави са съгласни с това. Готови сме да продължим да си сътрудничим с Еврокомисията и държавите членки, за да постигнем добри резултати.

Каталин Предою, министър на вътрешните работи на Румъния

Присъединяването на България и Румъния към Шенгенското пространство беше отхвърлено миналата година в рамките на Съвета по правосъдие и вътрешни работи на ЕС, проведен в Брюксел, с два гласа против - от Австрия и Нидерландия.

Австрия повтори позицията си миналата седмица след среща между Олаф Шолц и Карл Нехамер.

На съвместната пресконференция Нехамер похвали факта, че за първи път в Европейския съюз "невероятно големите предизвикателства" на България по отношение на миграцията, "поради дългата й външна граница с Турция" получават повече внимание.

27-те държави в зоната без паспорти включват повечето държави от ЕС, както и Исландия, Лихтенщайн, Норвегия и Швейцария.