Общество

Нова кауза – търсят се доброволци за „Спасителни отряди за бъдеще“

От Софи Цветкова Софи Цветкова Репортер

В готовност да помагаш там, където другите не могат да стигнат – това е поредната инициатива на Лазар Радков от инициативата „Капачки за бъдеще“. А за най-новата му благотворителна идея, която той инициира – вижте в интервюто на Софи Цветкова:



Тази нова линейка е първа за София. Първата оперира в Пловдив и региона. Това е спасителен автомобил, който ние наричаме „линейка“. Подобрили сме доста неща от първия автомобил насам.

Специализирана носилка се използва при хеликоптерно спасяване – пострадалите да бъдат транспортирани донякъде, и оттам да бъдат взети с хеликоптер. Вакуумният матрак е за сериозно пострадали хора. Има монитор за жизнени показатели, който измерва пулс, съдържание на кислород в кръвта, кръвно налягане, температура, сърдечна дейност. Имаме автоматичен дефибрилатор.

Идеята е тази линейка да служи на доброволните формирования. Ще я управляват хора, които имат опит в офроуда, и на нея ще пътуват лекари, фелдшери, парамедици – които ще са преминали обучение за аварийно-спасителна дейност. Инициативата ни е да стимулираме повече хора да се обучат – да минат модули „Пожарогасене“ и „Аварийно-спасителна дейност“.

В България има страхотни хора, които работят в пожарната и в Гражданска защита. Вижда се, че при мащабни бедствия, като големи горски пожари и наводнения, колкото и добри професионалисти да имаме, те никога не са достатъчно.



Цялото интервю вижте във видеото.