Свят

Евакуации в Канада и на испанския остров Тенерифе (Обновена)

От Габриела Беличовска Габриела Беличовска Международен редактор

Провинция в Канада обяви извънредно положение заради горските пожари

В Британска Колумбия се опитват да овладеят огнените стихии, след като само за денонощие периметърът им се е увеличил със 100 пъти, до близо 7000 хектара. Около 5000 души са евакуирани. Местните власти обявиха, че за един ден са се борили с пожари с мащаб като за 100 години. Междувременно десетки хиляди напуснаха домовете си в Северозападните територии, където също бушуват пожари. Жителите на Йелоу-найф си тръгнаха от града, след като властите им дадоха краен срок до петък да го направят. Канадският премиер Джъстин Трюдо обеща подкрепа за бедстващите хора.

"Федералното правителство помага със значителни военни активи, координираме евакуации по въздух. Искаме да се уверим, че ще отговорим на всички нужди и ще го правим през следващите месеци и години, докато опитваме да предпазим хората и да възстановим местата с тежки загуби", заяви Джъстин Трюдо, министър-председател на Канада.

Междувременно пожарите на испанския остров Тенерифе предизвикаха нови евакуации на населени места. Според властите комбинацията от топло време, суша и вятър е довело до едни от най-тежките пожари от десетилетия. Пламъците са изпепелили близо 5000 хка площ, която се равнява на около 7000 футболни игрища