Общество

Как специалистите по съдебна медицина се стопиха наполовина?

От Анелия Джамбазка Анелия Джамбазка Репортер

Съдебните лекари в страната са малко над 60, но за да бъдат покрити нуждите в нашата страна те трябва да бъдат поне 150. Това показват данните от Българското дружество по съдебна медицина. До 23 август тече общественото обсъждане на „Стандарт по съдебна медицина“, който беше внесен от Здравното министерство, след случая с нарязаното с макетен нож момиче от Стара Загора. Какво може да се направи, за да бъде спасена тази дефицитна специалност, вижте в интервюто на репортера Анелия Джамбазка с председателя на дружеството доц. Александър Апостолов.



Ето какво сподели той:

Отдавна е започнал процес на намаляване броя на съдебните лекари в Република България, и до момента не се вижда възпиране на процес. В България към момента сме останали около 60-65 съдебни лекари, което включва и всички пенсионирани колеги.

Има области в страната, където работи само по един съдебен лекар, а има вече и няколко области, където няма съдебен лекар. И работата на разследващите органи, неминуемо се пренася към съседни области, т.е. натоварват се тези единични съдебни лекари.

За по-малките областни наши структури с години никой не е изразявал желание да специализира съдебна медицина.

Липсва атрактивно заплащане на този тежък психически и емоционален труд. Техническата обезпеченост на отделните съдебно-медицински структури в страната, е неравномерно а в много места абсолютно недостатъчно.

Големите предизвикателства пред по-малките съдебно-медицински отделения в страната е именно липсата на каквато и да е било съвременна материално-техническа обезпеченост, плюс недобри условия на труд. Помещенията, в които те работят, са за основни ремонти, същото се отнася и за секционните им зали.

Може би е добре да бъде изготвен стандарт, за да може различните медицински специалности да изготвят такива, и те да не се отличават като обем и натовареност на вложения в тях смисъл.

Ние като дружество, ще внесем нашите забележки и обсъждания по така предложения стандарта за съдебна медицина и деонтология, но трябва много работа. Трябва да се преценят различни взаимовръзки, законова база. Т.е. да не бъде публикуван и приет един стандарт, който излиза извън законовите норми или има пропуски, или неточности, искаме точно това да избегнем.



Цялото интервю вижте във видеото.