Свят

Британски вестник свърза двама от задържаните българи с „Възраждане“

От Теодор Тодоров Теодор Тодоров Международен редактор

Двама от задържаните за шпионаж в полза на Русия българи – Бисер Джамбазов и Катрин Иванова са били членове на избирателни комисии на Острова на последните парламентарни избори, показва справка в сайта на Централната избирателна комисия.  Джамбазов и Иванова вероятно имат връзки с българската крайнодясна партия „Възраждане“. Това пише в своя статия по темата британският „Дейли Телеграф“, като се позовава на източници от София. От "Възраждане" изпратиха позиция, в която се посочва:

Нито един от тримата задържани българи не е член на "Възраждане" и не е участвал в организацията на изборния процес като представител на "Възраждане". Те обаче са българи, които до доказване на вината им са невинни. Големият въпрос по отношение на този случай е: Защо никой освен "Възраждане" не постави въпроса за това, че са нарушени гражданските права на българи от друга държава? 

Изданието припомня,  че българската прокуратура е започнала разследване на дейността на Орлин Русев, Бисер Джамбазов и Катрин Иванова поради опасения, че като част от шпионска мрежа, ръководена от Кремъл, те може да са се опитали да се намесят в българските избори във Великобритания.

Тримата български граждани са били задържани през февруари по подозрение за престъпления по Закона за служебната тайна, но впоследствие бяха обвинени в притежание на фалшиви паспорти и други документи.

В България има опасения, че техните предполагаеми дейности не са били ограничени само до Обединеното кралство, където са базирани от около десетилетие и че тяхна задача е била да следят антикремълски фигури, включително журналисти, в цяла Европа.