Euronews Сега

Започнаха срещите на експертно ниво за съставяне на програма на новото правителство

От Euronews България Euronews България

Днес започва работа на експертно ниво по програмата, която трябва да даде конкретика за приоритетите, по които, ако бъде съставено второ правителство на "Продължаваме Промяната" (ПП), то ще работи през следващите шест месеца. Това стана ясно вчера след последните засега разговори на политическо ниво на кандидата за премиер Асен Василев и преговорния екип на "Продължаваме Промяната" с напусналите ПГ на "Има такъв народ" (ИТН) депутати.  

В събота от ПП проведоха консултации в парламента с коалиционните си партньори от "БСП за България" и "Демократична България" (ДБ).

Работната група трябва да изготви както програмата на правителството, така и законодателната програма, посочи Асен Василев. В нея, освен от левицата и ДБ, ще участват и отцепилите се от ИТН народни представители.

Василев обясни, че желанието на ПП е да бъде изработена най-добрата програма, в която да се вземат предвид интересите на избирателите.

„Още съм оптимист за намиране на подкрепа“, заяви той в неделя.

Дали ще върнат мандата на президента неизпълнен, ако не бъде намерена подкрепа от минимум 121 народни представители, или все пак ще подложат на гласуване проектокабинета, решението ще бъде взето, по думите на кандидата за премиер, заедно в "Продължаваме Промяната“ с Националния съвет на партията. Запазвам личното си мнение за себе си в този момент

Асен Василев, вицепремиер и министър на финансите в оставка

От "Продължаваме Промяната" не изключват възможността да разговарят и с други депутати от "Има такъв народ", които, по думите на Асен Василев, могат да взимат самостоятелно решения. Той категорично изключи разговори с лидера на ИТН Слави Трифонов и с председателя на парламентарната група на ИТН Тошко Йорданов.

Подробности вижте във видео.