Култура

Шотландка оглави за пръв път международния фестивал в Единбург

От Теодор Тодоров Теодор Тодоров Международен редактор

Цигуларката Никола Бенедети стана първата жена и шотландка, застанала начело на Международния фестивал в Единбург. Събитието празнува музиката, театъра и танца.

Бенедети твърди, че като директор на фестивала има много отговорности.

 

О, градът е сякаш едновременно пълзящ и бръмчащ. Не можете да отидете никъде, без да почувствате, че това е мястото, на което трябва да бъдете. Фактът, че има толкова много фестивали, които се припокриват, е богатство от възможности - за всеки, който пристига тук, за да види такава пъстра комбинация от изкуства.

Никола Бенедети – директор на фестивала в Единбург 

Самата Бенедети взе цигулката си, за да изсвири в секстет "Сувенир от Флоренция" от Чайковски, а след това се присъедини към Орион Вайс за изпълнението на "Прелюдии 1 и 2" от Клод Дебюси.

 

Най-трудното нещо в живота ми е да свиря на цигулка... Но също така е най-познатото, най-уникалното. Просто се съсредоточаваш в собствен свят. Да взема цигулката в ръка и да издам звук на нея сред цялата тази лудост, беше нещо незабравимо.

Никола Бенедети – директор на фестивала в Единбург

На фестивала предстоят още изпълнения на Лондонския симфоничен оркестър с "Турангалила" от Оливие Месиен, изпълнение на африкански танцьори на "Обредът на пролетта" на Пина Бауш, концерт на Алисън Голдфрап с песни от новия й албум The Love Invention.

Фестивалът в Единбург продължава до 27 август, неделя.