Спорт

Заради футболното хулиганство: Гърция закрива фенклубовете на отборите

От Теодор Тодоров Теодор Тодоров Международен редактор

Гърция закрива сдруженията на феновете на футболни отбори и ще ги замени с официални сдружения, които ще работят в централата на всеки клуб.

Това обяви премиерът Кириакос Мицотакис след поредица от срещи в правителствената резиденция „Максимос“ в Атина с участието на президента на УЕФА Александър Чеферин, гръцки министри и собствениците на гръцките футболните отбори Олимпиакос, Панатинайкос, АЕК и ПАОК.

 

Искрено се надявам, че няма да се наложи правителството да активира окончателното наказание, което е временното изключване на гръцки отбори от европейските клубни турнири. Сигурен съм, че няма да се наложи да стигаме дотам. Вярвам, че всички осъзнават колко сериозна е ситуацията, но и колко е решено правителството да се справи с футболното хулиганство.

Кириакос Мицотакис – премиер на Гърция

Мицотакис добави, че полицията поема контрола над организираните фенове, „които създават проблеми“. По думите му за всеки отбор ще има само една асоциация, която ще подлежи на полицейски проверки.

Президентът на УЕФА Чеферин призова да се „премахне ракът“ на хулиганството.

Срещите и обявените мерки последваха смъртоносния инцидент от 7 август в град Неа Филаделфия, при който бе убит привърженик на АЕК Атина. Тогава фенове на гръцкия отбор и на Динамо Загреб влязоха в сблъсъци преди мача между двата тима.