Спорт

Десетки руски спортисти са сменили гражданството си

От Георги Георгиев Георги Георгиев Стажант
Kirpichnikova Facebook Анастасия Кирпичникова. Снимка: Фейсбук.

Общо 67 руснаци се състезават за други държави

 

Общо 67 руски спортисти са сменили гражданството си и вече се състезават за други държави от началото на войната в Украйна. Заместник-министърът на спорта Алексей Морозов изрази "съжаление" за решението им. По данни на руското спортно министерство 47 от спортистите са участвали на летни олимпийски игри, осем - на зимни, а 12 от състезателите са от неолимпийски спортове.

След началото на войната в Украйна през февруари 2022 бяха наложени санкции за спортистите от Русия и Беларус, като повечето международни федерации директно им забраниха участие след препоръки от Международния олимпийски комитет. По-рано тази година МОК препоръча руските и беларуските спортисти да бъдат върнати в международни състезания, но под неутрален флаг и с условието, че не подкрепят войната в Украйна и нямат връзка с армията или службите за сигурност в двете държави.

Сред руските спортисти, които вече се състезават за други държави, е трикратната европейска шампионка по плуване в 25-метров басейн Анастасия Кирпичникова, която вече се състезава за Франция, както и олимпийската вицешампионка в гребането Хана Пракатсен, която се премести в Узбекистан.

Според Алексей Морозов всяко подобно решение е "удар за страната". Той заяви, че от министерството се опитват да говорят със спортистите и "да ги убедят, че трябва да се състезават за родината си".

 

Още спортни новини вижте във видеото: