Европа

Албания пусна под гаранция обвинени в руски шпионаж

От Тодор Драганов Тодор Драганов Международен редактор

На 20 август миналата година двама руски граждани и един украинец са арестувани от албанската полиция, след като влизат в конфликт с охрана на военен завод. Руснаците Светлана Тимофеева, Михаил Зорин и украинецът Фьодор Алпатов са обвинени в "събиране на секретна информация" и нападение срещу органите на реда. Година по-късно процесът срещу тях не е приключил, а те са освободени под гаранция и им е забранено да напускат Албания. В интервю за Euronews Albania Светлана Тимофеева и Михаил Зорин разказват своята история. 

"Бях планирал цялото пътуване да не бъде повече от месец, но то приключи в Грамш. Поканих приятелите си да се присъединят към това пътуване, първо поканих Фьодор, а след това и Светлана", казва Михаил Зорин.

Една година след събитието Euronews Albania посети фабриката в Грамш заедно със Светлана Тимофоева".

"За първи път заставам пред фабриката, защото влязохме отзад. Това място, доколкото ни е известно, е било напълно изоставено, не е имало никакви знаци за спиране. Сега са монтирани нови. Останахме вътре няколко часа и докато бяхме навън, някой последва Михаил. Той се опита да се защити, като ги нападна със спрей. Полицията дойде и както знаете, арестува и трима ни", обяснява Светлана Тимофоева.

В обвинението албанската прокуратура посочва, че дейността на арестуваните е била насочена към получаване на секретни данни и шпионаж.

"Аз не подкрепям Русия. Не подкрепям войната, която започна през 2022 г. Осъждам всяко действие, предприето от руските тайни служби и руските военни", заявява Михаил Зорин.

Михаил Зорин признава пред прокуратурата, че е бил вербуван по време на протест в Русия от руските тайни служби. Днес обаче отрича и заявява, че е подписал под натиск. На това твърдение на Зорин се противопоставя прокурорът по делото Крешник Аджази, който в съобщение до Euronews Albania посочва, че са били спазени всички законови процедури и по време на подписването на тези документи са присъствали неговият адвокат и преводач.

Обвиняемите са разглеждали и други военни поделения и важни обекти с висока степен на сигурност. Украинецът Фьодор Алпатов отказва да говори. Зорин и Тимофеева заявяват, че са блогъри и не са имали намерение да снимат военни обекти с цел шпионаж. Част от доказателствата срещу тях в процеса ще бъдат телефонните съобщения, чието съдържание не е оповестено от албанската прокуратура.