Икономика

Проф. Ананиев: В БДЖ се дават едни пари на консултанти, които не знаят къде се намират

От Християна Димитрова Християна Димитрова Водещ

Разследвания за НКЖИ и БДЖ имаше през годините, но всичко след това не стигаше до реален резултат. В последните години в България и железниците се наблюдава непрофесионално назначаване на хора.

Това каза пред Euronews Bulgaria проф. Симеон Ананиев от Асоциацията на предприятията в железопътния транспорт.

Преди години не можеше да бъде назначен човек, който нямаше съответните познания. Това е една много сложна система, състояща се от път до контактна мрежа. Това са различни специалисти и всички те обединени трябва да дадат един продукт. Когато започваш да вкарваш в системата хора, завършили хумантарни науки, които не разбират от системата, колелото се завърта, всички се обръщат към обществените поръчки, европейските пари и целта накрая не е тази сложна система да работи както трябва. Всичко това води до разлагане на системата.

 

Нашата железница беше сред водещите в ЕС. Когато аз започнах работа – 1981 г., до морето се пътуваше за 4 часа. Влаковете бяха чисти, бързи и скоростта беше такава. Сега всичко – цялата система, инсфраструктурата, подвижният състав, кадрите – трагедия е. Сега дори няма желаещи да работят в железниците.

Защото виждат една система, която не работи, не е добре платена, има лош имидж, железницата се превърна в нарицателно.

Във всяка една система се тръгва от политиките. Политиката поставя целите, след това има стратегия, програма, план за изпълнение и публичен контрол. Последните точки ги няма. Вземат се едни пари, едни консултантски фирми, които не знаят къде се намират, но правят консултации и до тук. Питам - кой ще отговяра до внедряването докрай, дайте публичност. Но няма такова нещо.

Другото, което е много важно и на хората от бранша ни омръзна – няма общонационална транспортна схема. Да се види какво е населението, каква е мобилността на хората и накъде се движат, и тогава да се измисли, и да се насочат влаковете и т.н. Сигурно няма кой да направи и това.

Двама младежи, завършили география бяха тръгнали да купуват двуетажни вагони. Не може в системата да има много видове траспортна средства – много е скъпа поддръжката.

 

БДЖ няма нужда от спасяване, тя трябва да се обърне към нуждите на хората. Повече модерни влакове в големите градове, крайградските зони - навсякъде това се развива. Тук общините с железниците нямат нищо общо.

При нас не са необходими скоростни влакове, развиващи 300 км/ч. Нямаме толкова големи разстояния, освен до морето. Нашият терен не е толкова равен, нямаме и толкова хора.

Виждам най-сетне в разговори със Столична община – следващите поръчки трябва да се правят съвместно с общините и да се дават поръчки като при автобусите, дори частни. Жп в София трябва да стане част от интегрирания транспорт. Има 30 гари, които не са интегрирани с градския транспорт. Няма друга такава европейска столица. Градска железница е имало около София преди 100 години, не трябва железницата да е извън системата.

В ЕС има разделение между държавата собственик на инфраструктурата и частните превозвачи. Железницата трябва да е като в Германия – те са част от национата сигурност, но и друго трябва - частни превозвачи и инвестиции.

Аз участвам в един прект за свързване на европейските столици във високоскоростна мрежа. Интересното там е, че собственик няма да е НКЖИ, а ще е на концесия.

Вижте цялото интервю във видеото.