Добро Утро, Европа

Анализ: Има ли бъдеще нов кабинет в рамките на този парламент?

От Euronews България Euronews България

Ще успее ли обаче мандатоносителя де реализира връчения мандат в 7-дневен срок и да се съберат нужните 121 гласа и какви са подводните камъни пред нов кабинет с премиер Асен Василев коментираха в студиото на „Добро утро, Европа“ политолозите проф. Николай Найденов и Татяна Буруджиева. 

Според проф. Найденов от „Продължаваме промяната“ се стараят да покажат, че могат да управляват и имат визия.

Татяна Буруджиева подчерта, че е абсолютно невъзможно да се състави нещо стабилно и работещо.

Тя сподели, че от различни места се чува за изключителен натиск към народни представители да подкрепят ново правителство с мандата на ПП.

Много несериозно звучи, че след 6 месеца диркетно в управлението и още 6 месеца в служебни правителства, днеска да се събират експерти да пишат програма.Какво да напишат тези експерти, каква програма ще напишат за 3 дни? След като не се сетиха да го направят или пък не започнаха разговора с хората какви са стъпките да се реализират техните желания, които са още от протестите.

Татяна Буруджиева, политолог

Според нея няма нужда от кой знае какви стъпки, за да се направи ясна краткосрочна програма, която да е свързана с 2-3 каузи, които трябва да се предвижат.

Проф. Найденов изтъкна, че ПП не се надяват на стабилно управление, а по-скоро се стараят да демонстрират на своите избиратели, че правят всичко възможно, за да съставят правителство.

„Ако не успеят, ще кажат, че са дали максимума, но са им попречили. Ако успеят тогава си има ясни дивиденти“, смята професорът.

Той смята, че ако това правителство бъде гласувано, ще има проблеми, че всеки един отделен депутат, който създава мнозинството, ще играе ролята на „златен пръст“.

Проф. Найденов е убеден, че твърденията на началника на кабинета Лена Бориславова, че се плаща по 4 хил. лева на общественици да разпространяват руска пропаганда, стъпва на нещо, но той няма как да каже на какво точно.