Добро Утро, Европа

Скок в търсенето на непълнолетни за работа в морските курорти

От Euronews България Euronews България

Скок в търсенето на непълнолетни за работа по морските курорти отчитат от Инспекцията по труда в Бургас. Това лято кризата с намиране на персонал е още по-голяма, оплакват се работодатели, а изискванията са сведени до минимум.

Само за регион Бургас обявените свободни работни места предимно свързани с туризма са близо 1600, като 1/3 от тях са за курорта Слънчев бряг. Търсят се камериерки, сервитьори, готвачи, работници в кухнята, бармани и рецепционисти, а недостигът на кадри в бранша е криза от 2020-та година сочат работодатели.

2021-ва вече можем да кажем че сериозно се усети, тази е направо брутално. Използвам тази силна дума защото наистина е брутално, особено що се касае до професионална кухня, готвачи и така нататък за да намериш хора които са работили е много трудно. Не говорим въобще за качествени хора.

Манол Тодоров, работодател в ресторанти

Липсата на персонал в разгара на сезона налага наемането на непълнолетни за работа в морските курорти, което според Инспекцията п труда бележи своя пик за последните години.
В единия ни обект сервитьорите са всичките на по 18 и 19 години и сме изключително доволни между другото от тях. защото са хора, които им се работи, деца които някои са във ваканция, някои които току що са завършили училище и общо взето имат интерес най-вече от сервитьори. Там най-лесно можеш да влезеш в нещата, а за кухните трябва опит.

Манол Тодоров, работодател в ресторанти

От началото на годината до сега в инспекцията по труда е издала повече от 1300   разрешителни за наемане на непълнолетни лица. От там уточняват че инспектори вече извършват активни проверки по обекти по цялото Черноморие. И напомнят, че законът не позволява да бъдат наемани малолетни, а за непълнолетни също има забранителен списък с неразрешени професии.
Документите които искаме за да бъде издадено разрешение на едно непълнолетно не са документи, които се създават адхок, с оглед на конкретния случай, това са документи, които работодателя трябва да има. И това, което ние де факто искаме е по едно копие да ни представят за да се убедим че това дете ще работи работа, която не е опасна за неговото психо-физическо развитие. Случвало се е  да намираме непълнолетни в областта на строителството.

Павлин Васков, директор „Инспекция по труда” Бургас

Оказва се че и тази година най-честите нарушения са  - наемане без трудов договор и дълъг работен ден без заплащане. Затова от инспекцията съветват всички работници, които понастоящем работят, но нямат трудови договори, ако са им обещали, че ще им го пуснат утре, вдругиден, по-вдругиден, следващата седмица, да не чакат! Вместо това да уведомят своевременно инспекцията по труда, за да може след тяхната намеса да си получат трудовите договори.
От този месец по Чермоморието са командировани инспектори по труда от вътрешността на страната, които също започват проверки на обекти по цялото Черноморие.