Общество

МОН предлага втора дата за явяване на матурите след IV, VII и X клас

От Euronews България Euronews България
Matura BGNES Снимка: БГНЕС/Архив

Ученици от IV, VII и X клас, които не са се явили на изпит от националното външно оценяване поради медицински или друг сериозен проблем, ще получат възможност да се явят на нова дата, определена от министъра на образованието и науката. Това предвиждат изменения в Наредба № 10 за организацията на дейностите в училищното образование, която от днес е публикувана за обществено обсъждане със срок до 13 септември 2023 г. Промените ще влязат в сила още от следващата учебна година, се казва в съобщение на просветното министерство.

В мотивите към предложените промени е посочено, че тази възможност е за ученици, които поради болест, карантина или смърт в семейството, не са положили изпитите си. Досега учениците получаваха 0 точки като крайна оценка от външните оценявания, поради неявяване. Една от целите на промените е учениците да могат да сформират бал, с който да кандидатстват за прием в гимназии.

„През годините изпитът след седми клас се е превърнал в изключително важен за децата, а системата реално е изключила възможността те да имат истински сериозен проблем, който да не им позволи да се явят на него“, коментира министърът на образованието проф. Галин Цоков.

По думите му това е несправедливо. До момента за тези деца единствената възможност беше да участват с резултати от олимпиади и състезания вместо с резултати от НВО, но не всички от тях се включват в тези изяви.

В допълнение, важно е да се даде такава възможност и на учениците в IV и X клас.

Учениците ще могат да се явят на един или на двата задължителни изпита по български език и литература и математика.

За целта техните родители трябва да подадат заявление до съответния началник на регионалното управление по образованието в срок от два дни след провеждането на изпитите, на които учениците не са могли да се явят. Родителите трябва да приложат копия, както и оригинали за сверяване, на нужните документи, от които да се вижда ясно, че ученикът е имал основателна причина да не се яви на изпита.