Европа

За първи път от началото на войната: Финансовият министър на Германия отиде в Киев

От Euronews България Euronews България
Financial Minister Germany Ap Германският министър на финансите Кристиан Линднер. Снимка: AP

За първи път от началото на войната германският министър на финансите Кристиан Линднер пристигна в Украйна, предаде ДПА, цитирана от БТА.

Линднер пристигна в Киев с влак и нарече момента "специален и вълнуващ".

"Тук на карта е заложено е бъдещето на европейския ред, на мира и свободата. Украйна не бива да губи тази война", добави министърът.

"Подкрепяме Украйна рамо до рамо. Днес ще погледнем и към бъдещето. Искаме да обсъдим съвсем конкретно как Федералното министерство на финансите може да подкрепи украинската страна", написа в Twitter Линднер.

Германия подкрепя Украйна с доставки на оръжие, но в момента в страната има дебати за евентуална доставка на крилати ракети "Таурус" - тема, по която премиерът Олаф Шолц не даде категоричен отговор в традиционното си интервю за германската обществена телевизия ZDF. Само заяви, че темата ще бъде много внимателно обсъдена от правителството. 

По негови данни досега Германия е предоставила пряка финансова помощ на Украйна в размер на около 1,5 милиарда евро. Германия обеща на Украйна подкрепа за възстановяване на разрушената инфраструктура, припомня ДПА.

През март тази година мораториумът върху дълга на Украйна бе удължен до 2027 година. Страната получи финансови инжекции и от Международния валутен фонд.

От началото на войната Киев твърди, че е получил финансова, военна и хуманитарна помощ на стойност над 170 милиарда евро от своите западни съюзници.