Европа

Отлъчиха руски свещеник, призоваващ за мир в Украйна

От Тодор Драганов Тодор Драганов Международен редактор

Свещеникът Йоан Ковал бе отлъчен от Руската православна църква. Причина са неговите призиви за мир в Украйна. Миналия септември руският патриарх Кирил призова всички свещеници да се молят за победа на Русия във войната. Въпреки това, Ковал решава да се моли за мир вместо да слуша заповедите на патриарха.

 

С думата "победа" молитвата придоби пропаганден смисъл и започва да казва на енориашите какво да мислят за тази война. Това е против моята съвест. Не можех да се поддам на политическия натиск.

Йоан Ковал, свещеник

Само промяната на една дума в неговите молитви- "победа" бе заменена с "мир", накара Руската православна църква да лиши Ковал от свещеническия му статут. Подобно на режима на Путин, патриарх Кирил също е изградил строга йерархия в църквата, която изисква пълно подчинение.

 

Основният принцип е ясен. Ако откажеш да се подчиниш, не си лоялен, а ако не си лоялен, нямаш място в църквата.

Андрей Десницки, професор по филология във Университета във Вилнюс

След началото на военната операция в Украйна, по-голямата част от свещениците в Русия не заемат позиция. 3000 от общо 40 000 духовници подписаха публично писмо целящо мир в Украйна. От Руската православна църква обясняват, че репресиите срещу духовниците, които подкрепят мира, служат за наказание за участието им в политиката.

 

Свещеник, който цели да стане политически агитатор, и се опитва да избяга от своите пасторски задължения ще подлежи на съответните наказания.

Вахтанг Кипшидзе, заместник-началник на пресслужбата на църквата

Същевременно, няма никакви последствия за духовните лица, които подкрепят войната във Украйна. Йоан Ковал ще продължи да служи в Турция, след като е получил разрешение от вселенския патриарх Бартоломей.