Euronews Уикенд

Мащабни протести в Скопие против "френското предложение"

От Euronews България Euronews България

Десетки хиляди излязоха на протест пред сградата на правителството в Скопие срещу предложенията на френското председателство на ЕС за решаването на спора на Република Северна Македония (РСМ) с България.

Демонстрантите, събрали се по призив на опозиционната ВМРО-ДПМНЕ, развяваха национални знамена и факли и скандираха за оставка на правителството на Димитър Ковачевски заради застоя в преговорите с България.

Спорът блокира започването на преговорите на РСМ за присъединяване към ЕС вече близо 2 години.

Всеки човек в света има право на самоопределение, така че и македонците също имат право на самоопределение и на решение за собствената си идентичност.

Наташа Котлар, Институт за национална история

Правителството твърди, че модифицираното "френско предложение" е "солидна основа" за решение, докато опозиционната дясноцентристка партия ВМРО-ДПМНЕ го отхвърля. Аргументите ѝ са, че то подкрепяло исканията на България.

Въпреки многократните изявления на официални български представители, че София няма проблем с правото на самоопределение на гражданите на югозападната ни съседка, ВМРО-ДПМНЕ продължава да обвинява България, че оспорвала историята, езика и идентичността на РСМ.

Християн Мицкоски, лидер на ВМРО-ДПМНЕ, заяви, че "френското предложение" дава право на избор - "или асимилация и българизация, или никакъв ЕС".

В неделя Мицкоски ще разговаря с премиера Димитър Ковачевски, която е част от консултациите между политическите партии за обсъждане на"френското предложение" за преговорна рамка.

Съветът за сигурност при президента Стево Пендаровски също ще разгледа модифицираното предложение на френското председателство. 

България настоява Северна Македония формално да признае, че езикът ѝ има български корени. Освен това София иска вписване на българските граждани като държавотворен народ в конституцията на РСМ, спиране на езика на омразата и прекратяване на фалшификациите и посегателствата спрямо българското културно-историческо наследство.